Növekedett a munkaügyi bírságok száma

Update: 2019-02-04 10:24:14

2019. januárjában jelent meg a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztályának jelentése amely a 2018. I-III. negyedév ellenőrzési tapasztalatait taglalja. A 13 316 ellenőrzött munkáltató 70 százalékánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket, melyek a munkavállalók 68 százalékát érintették.

Az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva, kisebb csökkenés figyelhető meg az ellenőrzések számában, a munkáltatói és érintett munkavállalók szabálytalanságainak arányában.

Továbbra is meghatározó ellenőrzési tapasztalat a feketefoglalkoztatás, mely a munkavállalók 13,62 százalékát érintette. A jelentés összességében megállapította, hogy csökkent a feketefoglalkoztatás aránya az érintett és bejelentés nélküli munkavállalókra vetítve, kivéve az építőipart és a vendéglátást.

A PM közleménye szerint, nőtt azonban a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések aránya. Ezek leginkább a gépipar, a feldolgozóipar és a kereskedelem területén foglalkoztatott munkavállalókat érintették nagyobb számban.

Mint leggyakoribb szabálytalanság szerepel a munkaidő-beosztás hiánya, mely a jelentés szerint, a jogszabályok nem ismerésére illetve a rendkívüli munkavégzés leplezésére irányuló szándékra vezethető vissza. A munkaidőkeret kezdő- és befejező időpontjának írásbeli meghatározása szintén nagy munkavállalói réteget érintett.

A vizsgálat szerint a rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos szabálytalanságok miatt kevesebb intézkedés történt, melynek oka a hamis munkaidő-nyilvántartás vezetése amivel a munkavégzés mértéke nem állapítható meg egyértelműen. A munkáltatók nagy része egyáltalán nem vezeti a munkaidő-nyilvántartáson a rendkívüli munkaidőt.

A munkaidő-nyilvántartás hiánya vagy valótlan adatokkal való kitöltése továbbra is allergikus pontja volt a vizsgálatoknak. Munkáltatói védekezés a jogsértés esetén, hogy a munkavállalók nem vezetik, de ez munkáltatói kötelesség. Ezek a jogsértések elfedik az esetleges munkabérrel, munkaidővel, illetve pihenőidővel kapcsolatos szabálytalanságokat.

A vizsgált időszakban a jogsértést elkövető 9378 munkáltató közül 2706 vállalkozással szemben alkalmaztak a munkaügyi hatóságok munkaügyi bírságot, összesen 405 570 000 Ft összegben. Az érdemi döntések 70 százaléka anyagi szankció nélküli volt és bár ez csökkent, a bírságok száma növekedett, ami a munkaviszony bejelentésének elmulasztásából következett.


Mások ezeket olvasták még:


Beosztás, Jelenlét, Munkaidő. Tisztázzuk a fogalmakat! | Ezt a hármat sokan összekeverik. Még szoftverek között is találni olyat, amelyik a jelenlétet a munk [...]

Kategória: Szabályozást érintő


Kell egy ember - Avagy, hogyan kezeld a helyettesítéseket? | Minden cég életében bekövetkezhet olyan esemény, amikor valamelyik munkavállaló kiesik az előzetesen [...]

Kategória: Szabályozást érintő


2022. évi munkaszüneti napok | [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


ARCHÍVUM

MUNKAIDŐ BLOG

A Munkaidő Blogon a beosztással, munkaidővel, nyilvántartással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utnajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal, főleg a jogszabályok értelmezését illetőleg. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szezők álláspontját tükrözik.