Elaludtam Főnök, kések egy órát

Update: 2021-03-02 14:01:09

- Nem baj fiam, majd levonjuk vagy egy órával tovább maradsz! - Hangzik a válasz. De vajon jó ez így? Erre kerestük a választ ebben a cikkben, a végére meglátod, hogy könnyen csőbe húzod magad ha nem kezeled helyesen a dolgot. De van megoldás!

Vajon helyesen teszi-e a munkáltató, ha levonja a munkaidejéből vagy ledolgoztatja vele a késést?

Érdekes és egyben elgondolkodtató kérdés, mert ugyebár a munkaidőt elvileg a beosztása szabályozza. Ettől ki és miért térhet el? Lehet mondjuk rendkívüli helyzet, de most késésről írunk. Sok cég küzd a dolgozói késések problémájával és házon belül valahogy megoldják. Találkoztam pontrendszeres vagy egyéb ösztönző megoldással, ahol a késés egy hibapont ami majd kihat a prémiumra, hogy ez így jó-e ne menjünk bele, de az alap mindig a beosztás marad. Késést levonni munkáltatói egyoldalú döntéssel nem lehet. Mint ahogy főszabály szerint a munkáltató a kiadott beosztást sem módosíthatja kénye-kedve szerint.

A címben említett példa, ha telefonon hangzik el, akkor kvázi a céghez való lojalitást jelzi, de semmiképp sem azt kéri a dolgozó, hogy változzon a beosztása, csak jelzi, hogy miért nincs a munkapad mellett. A munkavállaló önös vagy lojális okok miatt, rátelefonált a munkaadóra, aki ezt tudomásul vette. Megváltoztathatja-e ilyenkor a munkáltató a beosztást? Szomorú hírem van. Nem teheti! Hacsak fel nem vette a beszélgetést, de ez kirívó eset lenne. Nyilván nem tette, hisz ezer más dolga volt, a szekér haladt, a munkára ráégett a köröm, ki fogja pótolni a kiesett munkaidőt úgy, hogy ne legyen belőle túlóra, plusz kifizetendő idő?

Jó-e erre a munkaidőkeret?

Kevesebbet írok be ma, majd ledolgozod! Ez is rossz hír, mert nem. Két dolog létezik a munkaidő világában. A munkavállaló beosztása szerint vagy dolgozik vagy nem dolgozik. Ha nem dolgozik azt az esetet nem bontanám most ki ennél jobban, elegendő ha azt értjük, hogy a késés, mint fogalom a dolgozik részhez tartozik. Miért?
Azért mert a beosztás és munkaidő-nyilvántartás nem azt szabályozza, hogy mit csináljon a munkavállaló hanem azt, hogy mikor csinálja! Tehát ha a dolgozó a beosztás szerinti munkaidőben a 2-es villamoson zötyög a munkahely felé az nem azt jelenti, hogy nem kezdődött el a munkaideje hanem azt, hogy a munkaidejében nem a munkával foglalkozik Ez vonhat maga után egy letolást, esetleg írásos figyelmeztetést, esetleg negyedéves prémium csökkenést, de a napi munkaidő munkáltató általi egyoldalú megváltoztatását semmiképpen.

De akkor miért mondhatta mégis a Főni, hogy "Nem baj fiam..."?

Egy késés esetében, a munkáltató érdeke nyilván azt diktálná, hogy hozzá kell nyúlni a beosztáshoz. Ezt ilyen esetben már csak az teheti meg, aki felhatalmazással bír és alapos indoka van. Tehát a munkáltató egyoldalúan nem teheti, de mégis megváltoztatható, ha a munkavállaló kérésére történik.
Tételezzük fel, hogy a címben említett mondat sms-ben, e-mailben, messengeren vagy bármilyen más, írásos úton jutott el a Főninek nevezett egyénhez. Bizonyítható-e ilyenkor az, hogy a munkavállaló kérésére történik a beosztás módosítása? Ez esetben, véleményünk szerint igen. Így a munkavállaló kifejezett kérésére a munkaidő-beosztása változtatható úgy, ahogy ebben az esetben valósan megtörtént. Csak arra kell figyelni, hogy a munkavállaló kérése mely szerint egy órával később szeretne aznap munkába állni, bizonyítható legyen. Ennek elméletileg megfelel bármilyen írásos, utólag előkereshető jelzés, például egy sms vagy e-mail.

Íme a megoldás!

Tehát a helyes mondat a Főnitől így hangzik:
- Nem baj fiam, köszönöm, hogy szóltál, de azért dobj egy e-mailt a HR-es kollégának is, hogy tudjon róla.

Mindig kérd a munkavállalót, hogy írásban is jelezze ha késik! Legyen ez egy szabály a cégnél, alakíts ki rá egy folyamatot. Tarts fenn egy e-mail címet vagy telefonszámot ahová ezt írásban küldhetik a dolgozók.
Aki késik pontosan tudja, hogy aznap nem tölti ki a teljes munkaidejét a gépsor mellett. Ettől még jön a hó végi elszámolás, bizonyítás és esetleg veszekedés, de mindig jó mindkét fél szemszögéből nézve, ha van róla dokumentum. Legyen az sms, messenger-üzenet, e-mail, bármi...

A megoldás egy elektronikus munkaidő-nyilvántartó, ahová a hónap közben történt változásokat is azonnal fel lehet vezetni, akár napi megjegyzésekkel, hogy transzparensen és könnyen hozzáférhetően látható legyen munkáltató és munkavállaló számára, hogy mikor mi történt.


Mások ezeket olvasták még:


GDPR csapdába kerülhet a facebook a munkahelyeken? | Több médiában is lehetett olvasni február környékétől, hogy a GDPR tavalyi bevezetésével, egyes ágaz [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


Így kezeld az EFO-s dolgozóidat | Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása esetén ezt a három dolgot mindenképpen figyelemmel kell követne [...]

Kategória: Nyilvántartást érintő


Heti pihenőnapok és Munkaidő naptár 2021 | A Magyar Közlönyben megjelent a 14/2020. (V. 13.) ITM rendelet a 2021. évi munkaszüneti napok körüli [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


ARCHÍVUM

MUNKAIDŐ BLOG

A Munkaidő Blogon a beosztással, munkaidővel, nyilvántartással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utnajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal, főleg a jogszabályok értelmezését illetőleg. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szezők álláspontját tükrözik.