Így kezeld az EFO-s dolgozóidat

Update: 2023-02-15 14:24:44

Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása esetén is fontos, hogy nyilvántartsd a beosztást és a munkaidőt. A beosztás mindenképpen kell mert ez alapján fogod tudni, hogy a hónapban / évben mennyi napot foglalkoztattad már a dolgozót, a ledolgozott munkaidő pedig a bérkifizetés miatt szükséges.

Amikor a dolgozót felrögzítetted a nyilvántartásodba, a dolgozói adatok munkaidő paramétereknél jelöld be az Alkalmi munkavállaló (EFO) opciót.
Innen fogja tudni a nyilvántartásod, hogy ez egy egyszerűsített foglalkoztatású dolgozó.

Az EFO-s dolgozóknak létrehozott beosztás kicsit eltér a normál beosztástól. A beosztást létrehozni, kitölteni a munkanapokat változtatni a munkaidőt ugyanúgy kell minta  többieknél, itt azonban azt fogod látni, hogy a munkaidő-nyilvántartás táblázat alján, ahol másoknál a havi és keret munkaidőket összesítjük, az EFO-s dolgozó esetében nem a ledolgozandó órák lesznek, hanem a ledolgozott napok száma. Perszer az órákat is látod, de itt fontosabb, hogy tudd mennyi napot foglalkoztattad már a dolgozót.

Három dolog amit minden munkáltatónak figyelemmel kell követnie:

  1.  Havonta 15 napot foglalkoztathatod a dolgozót
  2.  Öt munkanap után jár egy pihenőnap
  3.  Évi 90 napot dolgozhat a munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatottként 

Ha ezt a három dolgot folyamatosan tudod figyelni, nem kell a könyvelőtől kérdezgetni, hogy hol tartunk XY foglalkoztatásában, akkor már sokkal jobban tudsz tervezni. 

Az EFO-s dolgozó munkanap- és munkaidőadatait nem csak a beosztásánál látod. A Statisztika menüpontban találod az EFO kimutatást, ami abban segít, hogy az összes egyszerűsített foglalkoztatású dolgozó munkaidő adatait lásd egy felületen éves bontásban.

A statisztikában a beosztásban szereplő napok számát és ledolgozott munkaidőadatok összesített óraszámát fogod látni.

Miért nem a beosztás óraszámait vagy a ledolgozott napok számát?

Ahhoz, hogy ezt megértsd először azt kell tisztán látnod, hogy a járulékfizetés nem a ledolgozott órák alapján folyik EFO esetében, hanem a lejelentett napok száma alapján.

Ha egy dolgozót lejelentesz egy napon, azt reggel 9-ig meg kell tenned és akkor is fizetni kell a járulékot ha végül nem jön be dolgozni.
A lejelentést ugyan vissza lehet vonni 2 órán belül, de ha ezt nem tetted meg, akkor egy olyan munkanap lesz ahol a járulék megfizetésre kerül azaz beosztásban benne lesz a dolgozó, fizetést viszont nem kap, mivel nem dolgozott, tehát a ledolgozott munkaideje 0 óra.
Miért nem törölheted ki egyszerűen a beosztásból? Mert a foglalkoztatási napok száma ezzel nem fog változni, a havi 15 évi 90 napot számolni kell ha a bejelentés megtörtént, attól függetlenül, hogy a dolgozó nem jött be dolgozni. Hát elég gáz, de ez van.

Ezért fog neked segíteni a Statisztika menüpont abban, hogy átlásd ki az akit még behívhatsz egy-egy napra év vége felé, amikor már fogynak az EFO-s napok de kell a munkaerő, mert itt a tényleges foglalkoztatás adatait látod, azaz a beosztás napjait és a ténylegesen ledolgozott órákat.

Használj Online Munkaidő-nyilvántartást az egyszerűsített munkavállalók ledolgozott napjainak nyilvántartására is, így elkerülheted a túlfoglalkoztatást és egész évben képben leszel, melyik dolgozó hol tart.


Mások ezeket olvasták még:


Kiküldetési rendelvény? Munkába járási költségtérítés? Útnyilvántartás? Egyszerűbb mint gondolnád!!! | Útnyilvántartó programot kerestünk. Olyat ami képes kezelni a munkaidő adatokat, hogy a legenerált b [...]

Kategória: Nyilvántartást érintő


Jelenléti ív vagy munkaidő nyilvántartás online? | Valós kérdésként fogalmazódhat meg egy-egy munkáltatóban, hogy jó-e vagy alkalmas-e egyáltalán a mai [...]

Kategória: Nyilvántartást érintő


Növekedett a munkaügyi bírságok száma | 2019. januárjában jelent meg a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztályának jelentése amely a 2018. I [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


ARCHÍVUM

MUNKAIDŐ BLOG

A Munkaidő Blogon a beosztással, munkaidővel, nyilvántartással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utnajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal, főleg a jogszabályok értelmezését illetőleg. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szezők álláspontját tükrözik.