Szabadság nyilvántartása órában vagy napban?

Update: 2021-10-15 12:46:17

Először is nézzük, a tisztánlátás kedvéért, hogy a dolgozó munkaügyi szempontból mit csinálhat az idejében.
A mi megértésünk szerint az Mt-ben leírtak alapján a dolgozó két dolgot csinál:

1.) Vagy dolgozik
2.) Vagy nem dolgozik

Ez a kettő lehetőség van! A kettő között nincs semmi!
Nincs olyan, hogy félnapot dolgozik félnapot szabadságon van, hogy délután elmegy szabira, de azért délelőtt egy kicsit bejön.
Vagy dolgozik vagy nem! Pont!

Azt hogy miért dolgozik viszonylag könnyű leírni, mert a beosztásában a munkáltató ezt határozta meg számára.
Amikor nem dolgozik azt is elég könnyű meghatározni, itt sincs sokkal több lehetőség pihenőnapja van vagy szabin van. Nagyjából ennyi.

Az összes többit amikor beteg, vagy igazolatlanul van távol vagy félnapozik vagy korábban hazament, ezek a beosztás szerinti munkarendjéhez tartoznak.

Aki beteg az nem dolgozik, de a betegszabadság nem szabadság
Tehát amikor beosztás szerint dolgozna de ő lebetegedett, akkor aznap neki munkanapja van csak éppen munkanapján otthon nyomja az ágyat, de a beosztás szerint ez a dolgozik kategória, csak éppen nincs bent mert beteg. Úgy lehetne a legegyszerűbben értelmezni, hogy azok a napok amikor a munkáltató mondja meg neki, akár a napja egy kis részében is, hogy mit csináljon az a dolgozik részhez tartozik. Amikor pedig szabadon azt csinál amit akar az a nem dolgozik kategória. Na, most amikor a munkavállaló a beosztás szerinti napon beteg, akkor nem azt csinálja amit akar, mivel ha nem lenne beteg akkor dolgoznia kellene. Amikor viszont a szabadnapján beteg, akkor azt csinál amit akar, mert ha éppen nem lenne beteg akár elmehetne fagyizni is. Ezért van az, hogy általános munkarendben a hétvége nem számít bele a betegszabadságba.
Ez a kis kitérő a betegnapokkal ne zavarjon meg, csak azért írtam ezt le mert így a legkönnyebb megérteni, hogy mi a dolgozik és nem dolgozik között a különbség.

Ugyanez igaz a szabadságra is tehát ha a munkavállaló felkel reggel, kitörli az álmot a szeméből, elcsipegeti a reggeli kávét és kalácsot, majd ránéz az órájára és az jut eszébe, hogy ma a főnök azt mondta, hogy ezt vagy azt csináljam akkor az munkanap. Ha meg az jut eszébe, hogy mit is csináljak ma, amit nem a munkáltatóm érdekében kell tennem, például elmenjek fagyizni? Az meg a nem munkanap lesz.

Ebből egyenesen következik, hogy a szabadság nem lehet 1-2-3 óra.
Vagy szabadságon van az emberünk és akkor ezt teszi egésznap (hogy szabadságon van) vagy dolgozik és akkor a beosztása szerinti időben dolgozik.

Az órában való szabadság nyilvántartással más baj is van.
Például nem lehet kiadni a maradékot év végén. Mert ha például valakinek bent marad 2 órája akkor hogyan adod ki neki? Hazamehet az egyik nap két órával előbb? De hát a fent leírtak szerint ami az Mt-ből levezethető az az, hogy nem tudsz kiadni 1 óra szabit, mivel a szabadnapján az ember (egész nap ) nem dolgozik, nem csak délután 15-16-ig van szabin.
Kifizetni nem lehet, ezt is az Mt szabályozza.
De mi van ha Pirike az irodában dolgozik 8 órás munkarendben, elmegy szabira egy napra, levonsz tőle 8 órát, majd Pista bácsi a Pirike férje a gyártáson 12 órás munkarendben van és tőle meg 12 órát vonsz le, pedig együtt mentek el szabira és pont ugyanannyit voltak távol. Ez nem lesz így jó!

Lehetnek még egyéb bonyodalmak, amikor a beléptető rendszer mást mutat mint a beosztás, vagy a bent maradt szabadság órákon túl, van lecsusztatott túlórája is.
Nem fogod tudni kibogozni, legfőképpen alátámasztani, hogy miért számoltál neki 3 óra szabadságot egy napra.

Egyszóval a szabadság-nyilvántartása napban ajánlott!
A dolgozó a szabadságán nem dolgozik!
Nem kicsit dolgozik, majd délután pihen, hanem egyáltalán nem dolgozik!
És ezt csinálja egész nap a szabadnapján!


Mások ezeket olvasták még:


Délelőtt, Délután, Éjszaka! Így használd a műszakbeállításokat egyszerűen! | Amikor a dolgozóid a különböző munkahelyi csoportokon belül eltérően jönnek dolgozni, akkor még a be [...]

Kategória: Nyilvántartást érintő


Nem jött dolgozni az alkalmi munkavállaló! Mit tegyek? | Már lejelentetted az EFO-s dolgozót, az mégsem jött be dolgozni. Ez kellemetlen, de van megoldás, ha [...]

Kategória: Szabályozást érintő


2022. évi munkaszüneti napok | [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


ARCHÍVUM

MUNKAIDŐ BLOG

A Munkaidő Blogon a beosztással, munkaidővel, nyilvántartással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utnajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal, főleg a jogszabályok értelmezését illetőleg. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szezők álláspontját tükrözik.