Hogyan értesítsd a munkavállalót a munkaidő-beosztásról?

Update: 2019-02-21 20:51:54

A munkaidő-nyilvántartás vezetéséről formailag a munkáltatónak kell gondoskodnia, így a munkaidő-beosztás időbeni közlése a munkavállalóval, a munkáltató feladata.

Nézzük először, milyen előírás vonatkozik a munkaidő-beosztás értesítési kötelességére:

Az Mt. az alábbit írja

  • A munkáltató a munkaidő-beosztást legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban írásban közli. Közlés hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.
  • A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja.

A törvény az értesítésről előírja az időt és azt, hogy írásban.

Mit jelenthet az írásbeli közlés?

Természetesen lehet ez egy munkahelyi táblára kifüggesztett, az időbeni korlátokat betartva, egy táblázat, de lehet egy online alkalmazás, e-mail és akár sms is.

Minek is kell megfelelni?

A hitelesség elvének és annak, hogy a munkavállaló bármelyik esetben együttműködik a munkáltatóval, az Mt. alapján: „munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezni”.

Amennyiben a munkahelyi szokás az, hogy a munkáltató e-mailben küldi a következő heti munkaidő-beosztást, akkor a munkavállaló köteles ennek az előírásnak, szokásnak megfelelni.

Természetesen munkáltatói oldalról az online kommunikációt bizonylatolni szükséges, hiszen egy későbbi vita/per esetében a hitelesség elve érvényesül. Valóban megkapta a munkavállaló az e-mailt időben és azt meg is nyitotta, tehát rendelkezett minden információval a munkaidő beosztásával kapcsolatban.

Ragozhatnám ezt a kérdést azzal, hogy a táblára kifüggesztett munkaidő-beosztás idejében a munkavállaló nem volt jelen, például beteg volt. Sok értelme nincs. Munkáltatói kötelesség az értesítés és munkavállalói előírás, hogy a szabályokat, előírásokat, utasításokat és szokásokat betartsa.

 


Mások ezeket olvasták még:


Így vezess be egy munkaidő-nyilvántartó rendszert | Amikor a papír alapú nyilvántartás kezd nehézkessé válni és az excel táblák is csak félmegoldást jel [...]

Kategória: Nyilvántartást érintő


Szabadság nyilvántartása órában vagy napban? | Időnként felmerül a kérdést, hogy a szabadságot órában vagy napban érdemes vezetni. Mire a cikket el [...]

Kategória: Szabályozást érintő


Heti pihenőnapok és Munkaidő naptár 2019 | A Magyar Közlönyben 2018 augusztusában megjelent rendelet alapján, 2019-ben három szombat lesz a nap [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


ARCHÍVUM

MUNKAIDŐ BLOG

A Munkaidő Blogon a beosztással, munkaidővel, nyilvántartással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utnajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal, főleg a jogszabályok értelmezését illetőleg. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szezők álláspontját tükrözik.